Crèche

Tijdens de kerkdienst is er tijdens de morgen- en middagdienst een crèche in zalen van de kerk.

 

Praktische informatie:

– Er zijn twee of drie oppassers aanwezig.
– De kinderen nemen allemaal zelf drinken mee. Voor een koekje wordt gezorgd. Het is handig als op de fles/beker/pakjes(houder) een naam staat, zodat ze niet door elkaar raken.
– Voor de kleinste kinderen zijn er een paar boxen beschikbaar en er is een kinderledikant.
– Eventueel kunnen kinderen in de zaal naast de crècheruimte rustig slapen. Er gaat dan telkens even iemand bij hen kijken.


 

Reglement en opzet van de crèche:

Bestuur:
Het ‘dagelijks bestuur’ bestaat uit drie moeders. Taakverdeling:
1. Planning verzorgen;
2. Werkjes verzorgen (voor 3-5 jarigen crèche die alleen ‘s middags
plaatsvindt);
3. Algemeen adjunct, overzicht bewaren.

Leiding tijdens 0-4 jarigen crèche:
De moeder die de planning verzorgt, plant voor elke dienst een moeder en een hulp in (jongen/meisje vanaf 12 jaar). De moeder draagt hierbij uiteraard de eindverantwoordelijkheid en dient samen met de hulp een half uur voor aanvang van de dienst aanwezig te zijn in de crèche-zaal.

Leiding tijdens 3-5 jarigen crèche, alleen ‘s middags:
Voor elke middagdienst worden twee moeders en een hulp ingepland (jongen/meisje vanaf 12 jaar). De moeders dragen hierbij de
eindverantwoordelijkheid en worden samen met de hulp een half uur voor aanvang van de dienst verwacht in de crèche (momenteel school).

Tijdsduur:
‘s Morgens: 09.00 tot ca. 11.15 uur.
‘s Middags: 15.30 tot 17.45 uur.

Presentielijst en busje:
Wanneer ouders hun kind naar de crèche brengen, moet de naam van het kind op een presentielijst worden ingevuld, evenals bijzonderheden. Dit is noodzakelijk voor een eventuele ontruiming. Er is ook een geldbusje beschikbaar, waarin geld kan worden gestopt, dat wordt gebruikt voor
aanschaf van materialen voor de crèche.

Speelgoed 0-4 jarigen:
Er is speelgoed aanwezig. Dit varieert van buggy’s, poppen, houten puzzels, duplo tot voorlees- cq. prentenboekjes. Ook de Kijk- en LuisterBijbel is beschikbaar, evenals een paar kleine boekjes rondom de Bijbel van Laura Zwoferink. Hieruit kan aan het einde van de crèche nog worden voorgelezen.

Speelgoed 3-5 jarigen:
Er is speelgoed aanwezig dat geschikt is voor kinderen van 3 tot 5 jaar. Ook de drie delen van de Kijk- en LuisterBijbel zijn beschikbaar. Sommige kinderen vinden het leuk om een kleurplaat te kleuren. Hiervoor is ook een map beschikbaar.

Verzorging:
Voor de verzorging van de kinderen wordt gevraagd of ouders een rugzakje meegeven met naam, waarin een beker met naam zit, zodat er tijdens het drinkmoment kan worden gedronken. In de kast liggen koekjes (Maria-biscuit Lidl), die hierbij uitgedeeld kunnen worden. Voor de 0 tot 4-jarigen geven ouders vaak een luier en billendoekjes mee. Uit voorzorg zijn er ook luiers en doekjes op de crèche aanwezig, evenals wat schone kleding voor het geval van een ongelukje.
Voor de baby’s zijn er sitters en een paar boxen beschikbaar, zodat ze veilig aanwezig kunnen zijn.

EHBO:
Mocht er iets gebeuren met een kind dan is er bij de koster EHBO-materiaal beschikbaar en ook kan er een beroep worden gedaan op een EHBO’er die aanwezig is in de kerk.

Invulling crèche 0 – 4 jarigen:
De kinderen spelen een tijdje, de leiding leest voor of helpt mee met het spel van het kind. Rond 10.15 of 16.45 uur wordt er een kring gemaakt en kunnen de kinderen het meegenomen drinken nuttigen en wordt een koekje uitgedeeld. Er kan tijdens of na dit drinkmoment ook gezongen worden (bijv. christelijke liederen)met de kinderen of worden voorgelezen. Rond het einde van de dienst kan het speelgoed worden opgeruimd en krijgen de kinderen alvast hun jas aan. Er kan nog worden voorgelezen of gezongen totdat de eerste ouders hun kind komen ophalen.

Invulling crèche-middag 3-5 jarigen:
De kinderen spelen tot ca. 16.10 uur, daarna wordt het speelgoed opgeruimd. Er is aan de moeders in de week voorafgaand aan de dienst een bericht gestuurd met de les die aan de beurt is om te behandelen. Een moeder opent met gebed de middag en laat bijbehorende liederen (zie les) zingen of laat kinderen een lied kiezen, ook de te leren psalm van de peuterclub mag worden gezongen. Een van de moeders start de vertelling, waarbij gekozen kan worden voor twee startmogelijkheden gekozen worden (met of zonder handpop). Daarna wordt het verhaal uit de kinderbijbel voorgelezen. Na de vertelling en vragenbespreking wordt een werkblad gemaakt door de kinderen. De uitgeprinte werkbladen worden door de koster in de kar gelegd. Ook een voorbeeld van het gemaakte werkblad ligt in de kar, evenals de crèche-methode en handpop Eef en benodigde materialen.

Schoonmaak en was:
Een keer per jaar wordt alles schoongemaakt met behulp van acht moeders, om de beurt wordt je hiervoor ingepland. Ook het wassen van kleertjes en box-kleden wordt dan geregeld.