Over JV +17 ‘Deo Juvante’

Samen als jongeren van de gemeente bezig zijn rondom Gods Woord en elkaar op een ontspannen manier ontmoeten, dat is het doel van de JV-avonden. Waar de verkondiging van Gods Woord tijdens de kerkdiensten juist heel algemeen is en zich richt op zowel jong als oud, zijn de JV’s er speciaal voor jullie, als jongeren van 10 t/m 20 jaar uit de gemeente. Vrijdagavond om de week komen we bij elkaar om gezamenlijk te luisteren, na te denken en te praten over de Bijbel en actuele maatschappelijke onderwerpen. Daarnaast is de JV ook bedoeld om ontspannen en/of actief bezig te zijn met andere jongeren van jouw leeftijd uit onze gemeente. Jij komt toch ook gewoon!?

 • Johan Maljaars
 • Walter van Beek
 • Johanna van den Bosse

 • Gourmetten in een boerenschuur

  Langzaam daalde de avondzon over het Zeeuwse landschap. Het had die week ontzettend veel geregend, maar die avond was het heerlijk weer. Een lichte avondbries verspreidde de sluierbewolking nog wat verder uiteen en liet de bladeren van de bomen zachtjes ritselen... Voor de opmerkzame hoorder klonk boven het zachte briesje uit het gezellige knerpen van een tweetal gourmetstellen.

  Op de prachtige boerderij ‘Den Doel’, gelegen naast de voormalige rivier de Arne, stond de grote roldeur van een groene tracktorloods een eindje open. Samen met de leiding waren de jongeren van de +17 gezamenlijk bezig met het bereiden en versnaperen van een ‘mixed grill’. Ondanks dat ieder een eigen pannetje had, werd er vooral gebruik gemaakt van de grote grillplaten bovenop. Shoarma, kipfilet, frikadel, hamburger, gehaktballetjes.. de ene keer iets te zwart, de anderen keer misschien wat te licht, maar smaken deed het altijd wel.

  Na het eten werd er kort een begin gemaakt met het bezinnende thema voor de komende JV avonden: ‘het gebed’. Waar de Heere met ons wilt spreken d.m.v. Zijn Woord (toegepast door de Heilige Geest), heeft Hij ons het gebed gegeven om te kunnen spreken met Hem. En hoewel het eigenlijk zo’n eenvoudig middel is, kan het persoonlijk gebed soms zo moeilijk zijn. Heb ik wel echt kennis van mijn zonden? En zo niet... hoe kan ik dan vragen om vergeving? Heb ik wel een besef van Wie de Heere nu eigenlijk is? En zo niet... hoe kan ik dan tot Hem naderen in het gebed? Maar beseffen we dan wel dat we door het stellen van deze vragen eigenlijk veel te veel naar beneden kijken? We zoeken de antwoorden in onszelf, maar daar zullen we ze nooit vinden! In Openbaringen 3 zegt de Heere tegen ons: “Ik raad u dat u van Mij koopt..ogenzalf, opdat gij zien moogt.” Dan is bidden niet meer dan heel eenvoudig de handen vouwen, de ogen sluiten en zo heel eerbiedig komen aan Zijn voeten. En vraag dan maar aan de Heere of Hij ons wilt laten zien wie we echt zijn; of Hij zichzelf aan ons wilt openbaren; of Hij ons wilt bekeren, dan zullen we bekeerd zijn; of Hij ons wilt trekken, dan Zullen we Hem nalopen. Bidden, of Hij ons wilt leren bidden. Let wel, niet in lijdelijke afwachting, maar in opziende verwachting.

  Daarna namen een 4-tal teams het tegen elkaar op in een variant van het spel ‘Denk en Doe’. Hierin werd een beroep gedaan op verschillende creatieve en intellectuele vermogens, waarbij een gestaag afnemend hoopje geconcentreerd zand de druk soms flink kon opvoeren.

  Maar goed, de avond was gedaald en de nacht had z’n intrede gedaan. Buiten was het koud geworden. Te midden van het Zeeuwse landschap stond op het erf van een mooie boerderij, gelegen naast de voormalige rivier de Arne, een verlaten tracktorloods. De deur was nu gesloten. Binnen was het donker. Alleen een stapel stoelen en een lege tafel herinnerden nog aan wat er die avond was gebeurd. Buitenom een paar kleine, zacht knorrende, zwarte katjes bovenop een stapel hooi was iedereen verdwenen. De rust op het erf was weergekeerd.

  Jongeren, bedankt dat je er waren! Het was gezellig. 


 • Uitnodiging 2015

  Uitnodiging JV +17 2015

  Ben jij ook tussen de 16-20 jaar en nog geen lid? Kom ook gewoon eens kijken bij ons op de JV... Altijd welkom hoor!


 • Terugkijken

  Het verenigingsseizoen is helaas alweer afgelopen.
  We willen samen met u en jullie nog even terugkijken. Voor ons als leidinggevenden was alles nieuw aan het begin van dit seizoen. We hadden wat tijd nodig om elkaar te leren kennen. Nu mogen we dankbaar terug kijken op de JV-avonden waarin we open met elkaar
  van gedachten konden wisselen over uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast was het ook gezellig, zoals op de foto’s te zien is.

  We hebben het seizoen afgesloten met een overnachting in het Stayokay-hotel in Arnhem. Samen genieten we van een wandeltocht, waarna we friet kopen en zelf de snacks bakken op een bbq in de natuur. ’s Avonds houden we met elkaar een Bijbelstudie. Daarna zijn we nog even gezellig samen en gaan we vervolgens slapen.

  De volgende dag verlaten we na het ontbijt het hotel. We verkennen de binnenstad van Arnhem. Tussen de middag picknicken we, waarna we 18 km steppen. Soms gaan we even lopen, als het te zwaar wordt om naar boven te steppen. Naar beneden gaat makkelijker. Na terugkomst eten we bij een gezellig pannenkoekenrestaurant.

  Jongelui, bedankt voor jullie inzet, betrokkenheid en openheid het afgelopen seizoen. We hopen jullie D.V. volgend seizoen weer te ontmoeten. Kom eens een kijkje nemen als je nog niet eerder op de +17 bent geweest!

  Hartelijke groeten van de leiding 


 • Bowlen

  Ja, dit zag er goed uit! Een paarsgekleurde bowlingbal rolde met zacht geronk over de gladde baan. Precies  in het midden, met een flinke snelheid. Recht op de 10 kegels af. Dit was veel leuker dan naar een inleiding luisteren. Zeker, de inleiding van Lindy over ‘God heeft alle macht’ was best interessant geweest. Hoe God ondanks alle ellende, nood en angst in de wereld toch zal zorgen voor Zijn volk, immers, Hij heeft alle macht! Maar lekker een uurtje bowlen was stiekem toch wel leuker. De bowlingbal was nu bijna halverwege de baan. Oei.. begon hij nu iets af te wijken? Als hij maar niet naar de zijkant ging en in de goot terecht kwam! Ondanks dat de bowlingbal nu niet meer precies in het midden van de baan was, zag het er nog steeds goed uit. Nog steeds op weg naar zijn doel. Ach, misschien zouden er geen 10 kegels omgaan, maar 9 of 8 was ook wel goed hoor. Hij dacht terug aan de indrukwekkende avond met Martine de Wit, hoe ze had verteld over haar ziekte, God’s hulp en vertrouwen op Hem toen ze op 13 jarige leeftijd kanker kreeg. Zou hij zo op de Heere vertrouwen als hij ziek werd? Vertrouwen kon eigenlijk alleen als je ook geloofde. Want hoe kan je vertrouwen op iets als je niet gelooft dat het er is? ‘Niet geloven is ook geloven’. Hij herinnerde zich de woorden van Geerten weer in zijn inleiding over de verschillende geloven. Geloofde hij wel echt? Of dwaalde hij ongemerkt steeds verder af? De bal was ondertussen steeds verder afgeweken richting de goot. Misschien dat hij nog net 1 of 2 kegels zou raken. Plotseling kwam er een vreemde gedachte in hem op: hij leek wel op de bowlingbal; was hij ook niet steeds meer aan het afwijken? Volmaakt geschapen. Gericht op het doel: leven tot God’s eer. De bal was nu bijna bij het eind. Tien kegels, tien geboden. Hoeveel zou hij er nog raken? Met een lichte plof kwam de bal in de goot, rolde naar het einde en verdween…
  Afgeweken. Het doel gemist. Geen van de kegels geraakt. Een nutteloze bal. Was het ook niet zo in zijn leven?! ‘Tezamen zijn zij afgeweken, …onnut geworden.’ Geen van de geboden gehouden. De tekst uit prediker 11:3 schoot in z’n gedachten ‘in de plaats waar de boom valt, daar zal hij wezen’. De bal was in de goot belandt.
  Een beetje beduusd over deze vreemde gedachte, liep hij terug naar de groep. Hij voelde een stom tegen zijn schouder en een van de jongeren zei lachend: Hé, je mag nog een keer gooien hoor! Nogmaals gooien…! Dus toch nog een kans om doel te treffen… Nog niet helemaal beslist…?!
   
  Jongelui, je begrijpt wel: natuurlijk is ons leven niet te vergelijken met een bowlingbal! Maar wellicht zit er een les in voor ons allemaal. Wij zijn van nature allemaal afgeweken. Op weg om ons doel te missen, maar ook voor ons is het nog niet te laat! Op de laatste jv-avond dacht William met ons na over het gebed. De Heere Jezus is waarachtig God, maar ook waarachtig mens. Hij voldeed volmaakt aan God’s doel. Daarom is het voor ons mogelijk in Hem. Bidden wij daarom? Want, “Bidt, en u zál gegeven worden; zoekt, en gij zúlt vinden; klopt, en u zál opengedaan worden.”
  Jongelui, je ziet, het is helemaal niet zo verkeerd om de jv-avonden bij te wonen. Want ons leven gaat door, en hoever zijn wij al op de baan van ons leven? Eens zal het einde zijn. En dan is er geen tweede kans. Wie weet, mocht de Heere zo’n inleiding willen gebruiken om jou op te rapen uit de goot van je leven. Want dat betekend: Voor eeuwig behouden. Gered en zo voldoen aan het doel waarom wij geschapen zijn: leven tot God’s eer. Hier op aarde eerst nog onvolkomen en met zonde bevlekt, maar na dit leven zonder vlek en zonder rimpel, volkomen!
   


 • Kerstavond

  ‘Beng...!’ Met een klap sloeg een hand op tafel, gevolgd door een luide gil. Nu volgden de klappen zich in een snel tempo op... Binnen een enkel moment lagen daar, midden op de tafel, een heel stel handen op elkaar. Vanonder de eerst hand zag je nog net de blauwe kleur van een uno-kaart die nu haast helemaal bedolven was.

  Aan een tafel in de kleine, maar gezellige huiskamer in Nieuwland zat, op een zaterdagavond iets voor kerst, een groepje van de JV +17 een spelletje ‘klap-uno’ te spelen. Twee anderen verzorgden vanachter het orgel sfeervolle achtergrondmuziek. Dat deze af en toe gepaard ging met een ongepaste dissonant, hoorde des te beter bij het roerige, soms zelfs grillige spel. Het oudste lid van de leiding zag duidelijk zijn taak en was bezig met het afwassen en opruimen van de laatste restjes van de afwas.

  Er was net heerlijk gegeten. De meeste JV-leden hadden zelf een bijdrage geleverd aan het bereiden van een van de drie gangen, wat het huis had omgetoverd tot een tijdelijk 5-sterrenrestaurant met een zeer gevarieerd culinair topdiner. Anderen hadden gezorgd voor verschillende dranken, een sfeervolle inrichting, een lekkernij voor bij de koffie, het uitzoeken van een kerstverhaal en de muzikale begeleiding tijdens het zingen. Nadat om half 10 pas de derde gang was geserveerd, zochten ze nu even wat ontspanning in de vorm van muziek en spel, en... een enkeling in het afwassen en opruimen.

  Nou..., het spel was uit, de muziek was gestopt, de keuken was weer opgeruimd. In de voorkamer kroop nu iedereen voldaan in z’n stoel of op de bank. De lampen werden wat gedoofd, waardoor het kaarslicht zachte schaduwen op de muur wierp. Het werd stil. Vanonder de lamp bij de boekenkast begon een stem te lezen: ‘Wolven in de kerstnacht.’

Zuiderkerk
 • Zuiderkerk

  Schoutstraat 1
  4336 HN Middelburg
 • Kerkdiensten

  Zondagmorgen: 9.30u - 11.00u
  Zondagmiddag: 16.00u - 17.30u
 • Contact

  Telefoon: 0118-629589